Welkom in 2025! Wat is het jaar weer voorbijgevlogen! Met dit servicebericht zetten we alles voor je op een rij, zodat je goed voorbereid aan de middenmeting kunt beginnen. Daarnaast stellen we onze geplande webinars en de nieuwste updates aan je voor.
De middenmeting komt eraan!
Optimalisatie Diacijfer
De toetsresultaten in een nieuw jasje: de bètaversie staat online
Leerlingen vergelijken met vergelijkbare groepen
Vernieuwingen Diaplus Tekstenlab
Op de agenda: webinars
Klantenservice
De middenmeting komt eraan!
Vanaf 6 januari kunnen jullie leerlingen de toetsen van de middenmeting afnemen. De toetsperiode eindigt op 28 februari.
Omdat we de kwaliteit van onze toetsen permanent opvolgen, is het niet mogelijk om buiten de aanbevolen periodes toetsen af te nemen.
Optimalisatie Diacijfer
Tijdens de middenmeting zullen de leerlingen de geoptimaliseerde versie van Diacijfer maken. Deze versie sluit nog beter aan bij de Vlaamse onderwijscontext.
Omwille van het optimaliseringsproces dat we doorlopen, hebben we geschoven met het beschikbaar stellen van de domeinscores. In het overzicht hieronder zie je vanaf welk afnamemoment de domeinscores momenteel raadpleegbaar zijn:
Getallen: vanaf leerjaar 1 (middenmeting)
Meten en meetkunde: vanaf leerjaar 3 (middenmeting)
Verhoudingen: vanaf leerjaar 3 (eindmeting)
Verbanden: vanaf leerjaar 5 (eindmeting)
De toetsresultaten in een nieuw jasje: de bètaversie staat online
Het is zover! Vanaf nu kunnen jullie de toetsresultaten bekijken in het vernieuwde resultatendashboard. Bij de ontwikkeling van het dashboard hebben we onder andere ingezet op een groter gebruiksgemak en een duidelijkere visualisatie van tabellen en grafieken. Wil je een kijkje nemen? Dat kan! Je gaat hiervoor naar de startpagina van Diagroeiwijzer en klikt bovenaan op de blauwe knop ‘Resultatendashboard’.
Om jullie zo snel mogelijk vertrouwd te maken met het dashboard hebben we een interactieve handleiding gemaakt. Hierin kan je zeer gericht informatie opzoeken die jou de weg wijst doorheen het nieuwe dashboard. Je vindt de handleiding in het dashboard zelf, onder het info-icoontje
Ook op de hulppagina’s vind je de handleiding terug. In de handleiding zie je duidelijk wat geoptimaliseerd werd en waar nieuwe accenten gelegd werden.
We lanceren het resultatendashboard als een bètaversie. Dit betekent dat we gedurende dit semester nog verder werken om alle functionaliteiten en informatie verder op punt te zetten. De exportfunctie is bv. momenteel nog niet beschikbaar, maar die wordt de komende periode toegevoegd.
Gaan jullie bij de resultaatsbesprekingen van de middenmeting al meteen aan de slag met het nieuwe dashboard? Heel fijn! Bezorg ons dan zeker jullie waardevolle feedback via de feedbackknop. Zo kunnen we het dashboard nog verbeteren tegen de definitieve uitrol die gepland staat voor september 2025.
Verkiezen jullie nog even te werken in de huidige resultatenmodule? Ook dat kan. Tot september 2025 blijft deze nog beschikbaar. Nadien schakelen we volledig over naar het nieuwe dasboard en verdwijnt de huidige versie.
Hopelijk zijn jullie even enthousiast als wij!
Leerlingen vergelijken met vergelijkbare groepen
Vele scholen spraken al langer de wens uit om hun resultaten niet enkel te kunnen vergelijken met het gemiddelde van Vlaanderen en Brussel, maar ook met een meer vergelijkbare normgroep. Een zeer terechte vraag, dus we hebben alles in het werk gesteld om dit te realiseren. In de loop van dit semester wordt deze toevoeging uitgerold. Het zal dan mogelijk zijn de prestaties van jullie leerlingen te vergelijken met een referentiegroep die bestaat uit een gelijkaardige leerlingenpopulatie. Om deze vergelijking mogelijk te maken, maken we gebruik van de Onderwijs kansarmoede-indicatoren.
Let op: deze toevoeging wordt enkel ingebouwd in het nieuwe resultatendashboard.
Vernieuwingen Diaplus Tekstenlab
Enkele thema’s in het Tekstenlab werden in een nieuw jasje gestoken. Vernieuwde teksten die specifiek bedoeld zijn voor het basisonderwijs vind je bij de volgende thema’s: sport, zomer, ziek zijn, Oude Grieken, vervoer, monsters, dolfijnen en orka’s, overleven in de kou en stress. Ook in de thema’s spionnen, taal en vooroordelen, Tour de France, verliefdheid, vriendschap, warmte, Bourgondiërs en Wereldoorlog II vind je vernieuwd materiaal.
Op de agenda: webinars
Vormingssessie Resultaten interpreteren in het vernieuwde resultatendashboard
Je leerlingen namen de middenmeting af, maar wat doe je nu met de resultaten? In deze sessie leggen we uit hoe je de verschillende scores kan interpreteren. Let op: dit webinar wordt gegeven in de vernieuwde resultatendashboard. Bekijk je de informatie toch nog liever in het huidige platform? Herbekijk dan het vorige webinar op de hulppagina.
Hulp of advies nodig? Onze klantenservice is telefonisch bereikbaar op
016 77 99 42:
september-oktober, januari-februari, mei-juni: elke voormiddag tussen 8u30 en 12u30;
november-december, maart-april: elke maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag tussen 9u en 12u.
Via mail zijn we steeds tijdens de kantooruren bereikbaar. Je kan ons nu mailen op ons nieuw mailadres: welkom@dia.be.
Opgelet: dit is geen nieuwsbrief. Deze serviceberichten bevatten belangrijke updates over het Dia-LVS en de andere diensten van Dia.be. U ontvangt dit servicebericht omdat u als gebruiker in ons LVS geregistreerd staat. U kunt zich enkel voor deze serviceberichten uitschrijven indien u geen gebruiker meer bent. Uw gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt, conform de GDPR-wetgeving.